lördag 10 april 2010

Hur blir man helgon


Det finns mycket att läsa på netet om Den heliga Birgitta.
Birgitta Birgersdotter var av kunglig släkt och mycket rik,van att styra och ställe.Hon verkar inte snäll, hon intrigerar och kommer med falska beskyllningar.Fanns det saker hon inte hon inte tyckte om fick nog alla veta det.Hon var helt orädd i sina uttalanden och det gällde alla.Påven i Rom blev nog inte så glad när hon sa att Vatikanen var tom på vänner till gud och ett näste för huggormar och skorpioner.

Redan på 1300talet var det diskussion om att präster skulle kunde få gifte sig.Birgitta var MYCKET i mot detta.
Tänk om hon hade tyckt det var bra och satt sin kraft och alla sina resurser i att förvärkliga detta, då kanske,kanske hade katolska kyrkan varit mera sund.
Jag förstår inte varför hon inte tyckte prästerna skulle få ha familj.Hon hade själv en mycket snäll man och 8 barn, de stöttade henne och följde henne på långa resor .
Är inte detta ett fint sett att leva på; Full handlings frihet, stöttat och älskat av man och barn.
var för var hon så i mot att andra heliga skulle kunna få ha det på detta sättet?

Sedan var det en annan sak;1999, inte 1399 men 1999 blev hon Europas skyddshelgon.Vem eller vad skulle hon skydda Europa i mot???

Jag glömde en för mig mycket viktigt sak, jag glömde att ta reda på vem som gjort bilden.Tycker det på minner om Carl Larsson?

5 kommentarer:

 1. Heisann Wenche!
  Nå har jeg lagt ut "bokanmeldelsen".

  Kjempeviktig bidrag du har inne i dag. Jeg meldte meg ut av statskirken for ca. fem år sida. Ville ikke være med i et samfunn der gamle gubber bestemmer. Det var da homohetsen var på det verste - og kvinnelige prester var pest!!
  Nei, det kunne jeg ikke være med på!
  Tenk om de da hadde trosset Bigritta på 1300-tallet og latt prestene få gifte seg - noe hadde nok vært annerledes i dag, men små gutter frister ikke bare prester som lever i sølvibat, dessverre.
  Flere og flere avsløringer i andre kirkesamfunn kommer nå på løpende bånd, skal du se!
  Ha en fin kveld!

  SvaraRadera
 2. Heliga Birgitta är ett omdiskuterat helgon i Sverige. Hennes åsikter var väldigt konservativa men även kontroversiella.

  Vad som är häftigt med Birgitta, är att hon gick sin egen väg, oavsett vad hon borde. Det ger henne full respekt från mig.

  /Caramel

  SvaraRadera
 3. Hej Björg
  Du har tyvärr så alldeles rätt, pedofiler finns överallt och kommer alltid att söka sig till ställen där de kan ha sin böjelse i fred och vara nära barn.När det gäller kyrkan har jag en tro på att manga kvinnor som präster och biskopar och ett bättre insyn skulle försvåra övergrepp.
  Kyrkan syn på homosexuelle är också mycket svårt att förstå, helt obegripligt, var tog kärleksbudskapet vägen.

  SvaraRadera
 4. Hej Caramel
  Efter allt detta läsande om den heliga Birgitta känner jag en viss beundran för henne.Även om jag inte kan tro på helgon och att det fanns så många underligheter runt henne,så tycker jag att hon var en otroligt häftig kvinna.

  SvaraRadera