måndag 6 juni 2011

Hyllning till den norska skogskatten

Vikingarna tog med sig katten från Byssans.
Men så började man driva jakt på den för den lena varma pälsens skuld, och katten drog sig ut i skogarna. Där utvecklade den strategier för överlevnad och blev en duktig jägare.
Först på 1930 blev blev det allmänt känd att Norge hade en inhemsk kattras; skogskatten också kallad huldrakatten eller trollkatten.
Den var då utrotningshotat och norrmännen behåll den och värnade om rasen fram till 1970 då den första skogskatten kom till Sverige.
Skogskatten är intelligent,lekfull och social och småpratar (kvittrar)
Om detta kan man läsa på internet
.Beskrivningen av katten passar så bra in på gossiga Isabella eller assistenten som hon kom till att heta beroende på att hon är så nyfiken och alltid vill vara med på allt jag gör.

14 kommentarer:

 1. Dette visste jeg ikke om norsk skogkatt.
  Takk for at du opplyste meg!
  Og for et vakkert eksemplar assistenten din er :)

  SvaraRadera
 2. Underbar liten assistent du har!

  SvaraRadera
 3. Självklart har assistenten alla de goda egenskaperna - annar skulle hon väl inte fått anställning hos dig;))))?
  Hoppas att vi ses i sommar!/Anja

  SvaraRadera
 4. hej Anja
  Ja hon är så härlig,att man glömmer bort allt det där med hår och stök, och hur bunden man blir.
  Skulle mycket gärna titta på allt fint i din trädgård ock dricka lite kaffe i ditt makalösa växthus i sommar.
  kram

  SvaraRadera
 5. Hei! Du lurte på hvor lenge katolske prester kunne gifte seg. Ca rundt år 1000 var det en inderliggjøring av kristendommen. Man var opptatt av renhet, og at den som skulle forvalte sakramentene skulle være rene. Og seksuelt samkvem ble jo ikke sett på som så alt for rent, selv om det var nødvendig. En annen ting er at arveregler var slik at om en prest hadde barn, ville han gi eiendommen videre til sine barn. Og det var ikke forenlig med at kirka måtte ha eiendommer for å sikre sin eksistens. Derfor passet det veldig godt på alle vis at prestene skulle leve i sølibat. Men så langt som ut på 1200-tallet var det bare så som så med gjennomføringen, her i Norden i alle fall. På Island brydde de seg ikke stort om det i det hele tatt. Det er mange prestesønner som har blitt både prester og biskoper. Dette ble nesten et foredrag, det! Ha en god kveld

  SvaraRadera
 6. Tack Lise.Det var detta jag hade hört att det var mye en ekonomisk sak,det här med sölibatet.Intressant att prestesönnene ble prester, vad hente med pikene?Vet du om någon bra litteratur på disse emnene?
  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Det var vel litt opp til biskopene, og erkebiskopene , hvor nidkjære de var. Og så lenge prestene ikke var i kloster, var det vel praktisk å ordne seg med en husholder på gården, som i alle fall fungerte som kone. Det var mye av det i middelalderen, og ikke bare i Norden heller

  SvaraRadera
 8. Heisann!

  Wenche, i dag har jeg tatt beslutningen.... Mannen min og jeg skal til Lofoten etter 16.juli, og ingen andre kan ta hånd om Nøste med daglig medisinering og toalett i hvert hjørne i stua, i fjorten dager. Jeg har nå starta en fullstendig rengjøring fordi hjemmet vårt har lukta mindre godt katt i flere år. Han tar Nøste med til dyrlegen 17. juni. Det blir nok en merkedag. Da slipper ho å ha smerter og en tøff avslutning på livet. Vi har forlenga livet hennes to ganger allerede.Uten oss hadde ikke Nøste hatt det fine livet ho har hatt.
  Jeg vil ikke se katten min lide nok en gang.
  Sia vil nok savne sin grandtantekatt!

  Jeg har fått en invitasjon til Fairy Day fra en for meg ukjent blogger. Se kommentarer på http://viltogvakkert.blogspot.com/2011/06/nrast-er-du.html#comments
  Vil du være med?

  Klemmer fra Bjørg Nina

  SvaraRadera
 9. Hej Björg
  Selv om man är förberedd og det är det bäste,så är det ont og vanskelig å ta farvel med en venn man har hatt länge.Nöste har hatt det så gott med dig, du har virkelig ställt upp på en gammal katt, det må vere en god tröst.
  Tenker på dig
  kram

  SvaraRadera
 10. Hej Björg
  Hittade inte lenken,men 24 juni är älvornas dag, och då skickar vi som målar älvor hälsningar till varandra.
  kram

  SvaraRadera
 11. Hejsan. Tack för din kommentar hos mig. Kul med nya besökare. Jag har ju lite mer bilder under etiketten/kategorin KATTERNA . Sen finns det lite bilder på min dotters hemsida . Mina katter tillhör hennes katteri. Länk finns i högra spalten . Katteriet heter Änglaskogens.

  Så du har också skogkatter. Har du fler än den i ditt inlägg. Jättefin är den.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Hej
  nej, jag har bara assistenten,det är en kostnad och pälsfråga.jag försökte ge henne en kompis när hon var ca 5 månader men det var nog för sent, Hon blev så alldeles rasande svartsjuk.

  SvaraRadera
 13. Heisann Wenche, tusen, tusen takk for hyggelig hilsen ;:OD)

  SvaraRadera
 14. her er lenken: http://todassomosreinas.blogspot.com/

  SvaraRadera