tisdag 15 juni 2010

Kronbrud


Jag hade sådan tur när jag var i Bergen.Hemslöjden fyllde år och visade upp 8 kronbrudar.Man fick se när man satte kronan på bruden. Det var mycket mera komplicerad än jag hade tänk att festa kronan på huvudet och att pynta med band, spets och guld.
Det är nästen synd att visa en teckning på en av brudarna, då dräkten och kronan är en symfoni i stärka färger.Men kronan var så besvärligt att teckna så det dröjer nog innan det blir en målning av det.

11 kommentarer:

 1. Fantastisk fin teikning av krunebrura, var ein gong i eit "krunebrylløp" der brura fikk eit sår etter kruna. Ho har ein hårlaus flekk enda og det er mange år sidan.
  Helsing Thusnelda

  SvaraRadera
 2. Hej Thusnelda
  Det var synd om bruden.Disse bruderna jeg så burde ikke få noe problem.Kronen ble satt fast på ett tjockt töj som beskyttet hode og håret.

  SvaraRadera
 3. fin teckning..passar bra nu i dessa bröllopstider men kronan ser väldigt tung ut..
  hälsning/Irene

  SvaraRadera
 4. Hej Irene
  Kronorna var mycket tunna, men det kan ändå inte vara så lett att bära en sådan krona.
  .om det är någon som har varit kronbrud så snälla berätta.

  SvaraRadera
 5. Heisann Wenche!

  Hvilken tradisjon vi har! Er nesten som om jeg er fylt med en stor nasjonalånd. Hvilke andre land klarer å pynte bruen på denne måten. Skal nok finne mer ut om sløret også !
  Ha flotte dager ;:OD)

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken fin teckning. Jag förstår att det var många vackra färger i krona och kläder.
  Vad menar du med kronbrud? När jag gifte mig första gången bar jag kyrkans guldkrona. Jag minns inte hur den såg ut. Nu blev jag nyfiken, ska leta upp brudfotot.
  Nu inför Viktorias bröllop har det i TV visats många fina kungakronor. Ofattbart vilken lyx det var i de så kallade högre stånden. Det var mycket pärlor och diamanter.
  Roligt att se alla dina teckningar.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 7. Hej Viola
  Det hade varit roligt att se kyrkans guldkrona, lånar de ut den fortfarande? Hur gammal var den?Hade du vit klänning?
  Med en kronbrud menas, tror jag,en brud klädd i landskapsdräkt ekstra mycket pyntat och en guldkrona som kan ha varit använd i generationer.Kronan kan ha mycket olik storlek och utforming och var och kanske är plaserad på prästgården eller någon storgård.,om de inte som i Bergen ar i privat ägo och tillhörde släkten.

  SvaraRadera
 8. heisann Wenche!

  Funnet litt ut om slør som jeg kommer tilbake til, men vil bare minne deg på at vi så tidlig som i vår saga, er kjent med brudeslør .. Jfr Tor kledd ut som brud da han ville ha tilbake hammeren sin: Den snarrådige Loke forklarte at Frøya hadde lengtet slik etter brudgommen at hun ikke hadde greid å spise på åtte døgn. Trym bøyde seg frem og løftet på brudesløret. Han ville ha et kyss av bruden sin. Men blikket Tor sendte fikk ham til å rygge bakover. Det var som om flammene stod ut av øynene på ham, så bistert var blikket.

  Det står at det stammer fra Hellas,Roma og Øst-Europa, men det må ha vært lenge kjent her også !

  Må hente sønnen på toget nå... natta!

  http://www.norron-mytologi.info/myter/tor-trym.htm

  SvaraRadera
 9. Ja just det Björg, så var det beskrivit.Fast jag har lite svårt att se för mig en vikingekvinna i brudslöja,men det kan ju bare vara en fölelse jag har.Kansje brudens slör kom inn med kristendommen.

  SvaraRadera
 10. Your drawing really captures the magic and beauty of a wedding crown! That crown must be pretty heavy. Beautiful!

  SvaraRadera