fredag 22 januari 2010

Älvadrottningen från vest kom sent till festen


I skilnad till sägnen som vill vara trovärdiga,får sagan gärna vara betryggande långt från verkligheten.Sagans form är enkel;DET VAR EN GÅNG , gärna för länge sedan,och det som hände var långt borta;ÖST FÖR SOL,VÄSTAN FÖR MÅNE, och så det härliga slutet trots alla svårigheter;SÅ LEVDE DE LYCKLIGA ALLA SINA DAGAR.
För det är ju så folk flest vill att livet skal vara.Inte tufft och orättvist,men där de onde får sin straff och de gode sin belöning.
http://www.youtube.com/watch?v=uiH4BFTELME&feature=related

7 kommentarer:

 1. Heisann Weche!
  Nydelig tekst du har til den fine illustrasjonen. Helt eventyrlig.
  Kan du forklare hva sägnen er i forhold til sagn?
  Kan det oversettes med historien? Rent språkmessig- fonetisk - er ordenes rytme og klang flottere på svensk!

  PS jeg hadde også kjøpt den boka om Maria jeg så i Spania hvis den hadde vært på engelsk. Kanskje den du nevner på svensk er en tilsvarende. Den boka jeg så i Sevilla og Granada på museene, var ganske tjukk og i ca. A5 format DS

  Ha en fin go´ hjælj!

  SvaraRadera
 2. Hejsan du kloka och och fantasifulla Wenche!
  Visst vore det härligt med RIKTIG sagorättvisa....eller....?
  Bilden är helt underbar! Dina figurer har så starka släktdrag med varandra att du måste ha sett dem i verkligheten? /Anja

  SvaraRadera
 3. Hej Björg
  Jag skall försöka reda ut.
  Ett sägn eller sägen handler om menneskers möte med det overnaturlige eller naturvesen og vill fremstå som sanning.Kalles sagn på norsk.
  En saga på svensk er ett eventyr på norsk.
  Men på Island kalles en historiske fortellig fra Island for saga.
  Så gudinnan Saga har ingenting med eventyr å göre, hon forteller om vad som har varit og det som skal komme.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 4. Ibland är livet som en saga: "Så levde de lyckliga i alla sina dar". Jag har upplevt det, hoppas att dagarna blir många.
  Jag har tagit till mig din redogörelse till Björg. Samma ord har olika betydelse i svenska och norska, kan bli lite förvillande ibland.
  Att jag gillar dina teckningar och målningar vet du redan.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren! Det var faktiskt min dröm att bli lärare, men efter att ha varit mycket, mycket aktiv i mina barns skolvärld så är ju nu mycket tveksam om jag skall bli det! (Funderade faktiskt på att börja plugga för något år sedan)
  Barnen och ungdomarna är underbara, de flesta mycket bättre än sina skvatt galna förädrar!
  Jag vet vad jag talar om bl a så har jag ornat skolresor under de sista åren! Skulle kunna skriva spaltmeter om skola kontra förädraskap, inte ur lärarperspektiv det överlåter jag till dig som är proffs!
  Någondag när jag orkar så ska jag berätta om min Dotters skolresa i somras/våras i stora drag så gick det bra, men saker kring den blev helt absurda, det slutade med att jag var ensam förälder med 20 vilda 15 åringar på en ö i skärgården, de förädrar som var med orkade inte längr utan åkt helt enkelt hem, bl a en pappa som dessutom var lärare! Där satt jag på en liten skärgårds ö med dessa "vilda, unga och glada tonåringar" i full storm, vi skulle sedan segla hem i 5 mindre båtar som vi kom dit med!
  Den enda föräder som ringde ut till mig på ön och undrade hur det gick, ville höra hur det gick och att jag såg till att pojkar och flickor sov i skilda rum! Som om det var något problem!
  Desto fler som hånglade desto bättre tyckte jag, den som hånglar hittar inte på något bus är mitt motto! Sa till honom att han behövde inte vara oroig för sin dotter, eftersom de kommit ut två tyska campare som tältade på ön och hon sov i deras tält och inte i pojkrummet, så han kunde vara lugn! Milt sagt han hade ingen humor, fast det är ju svårt att ha när man inte heller har någon hjärna! Han var/är Mormon och deras ungar är helt skadade, beter sig mycket bsynnerligt, vi har ganska många av den varan här i haninge där jag bor, då vi har berikats med deras tempel här! Trevliga människor, men de har en taskig syn på ungdomar och sexualitet och det vållar problem, milt sagt, skulle kunna berätta massor men ska inte skenera varken dig eller mig med några detaljer och du är ju som sagt "proffs" så du vet vad jag menar!
  Det blev långt det här, men det är ju viktiga saker!
  Men nu ska jag avsluta mitt skrivande och se på dina härliga tavlor ett tag!
  Ha det gott!
  Kram ifrån Peter Olofsson

  SvaraRadera
 6. Hoppsan vilken "rysare" det här inlägget blev då, vilka språkfel och felstavningar jag gjort ser jag! Förlåt "Fröken"! (ler)
  Hmmm.......riktigt illa dessutom, ska skriva långsamre i fortsättning och läsa innan jag skickar!
  Kram som sagt ifrån Peter!

  SvaraRadera
 7. Hej
  Nu måsste jag verkligen skratta, det är helt riskfritt att skiva fel ;Jag skriver själv på svenska med norske inslag eller på norska med svenska inslag och har en släng av dysleksi så felstavningar från andra ser jag inte.
  kram

  SvaraRadera