måndag 11 januari 2010

Jag vet mycket lite om Samisk kultur


En av teorierna om tomtens ursprung var att han kom från den Samiska kulturen.
Då blev jag helt ställd, jag insåg att jag kunde så litet om samerna.Det är som ett vitt papper, det ända jag vet att de har, som alla kulturfolk, blivit illa behandlade och att man mycket skamligt brännde deras trolltrummar.
Det kändes sorgligt och lite pinsamt för jag har verkligen läst mycket konst historia.Nu är det väl förhoppningsvis annorlunda, men aldrig jag fått någon lektion om samernas kultur verken på konstlinjen i Norge eller på konstfack i Stockholm.
Den som kunde bli så gammal som tomtenissen ,flera hundra år, det är så mycket jag skulle vilja studera och måla.
http://www.youtube.com/watch?v=RXJqMchNHNU

6 kommentarer:

 1. Flott bildereportasje var det med sangen til Mari Boine i alle fall.
  Ingen hjelp å få her.

  SvaraRadera
 2. Detsamma gäller för mig, jag vet nästan inget! Tyvärr sitter jag vid en urusel uppkoppling på min arbetspc och får inte besöka youtube:) Men jag ska kika när jag kommer hem. Vilket bra förslag, att måla mina foton. Du vet...tidigare målade jag lite bara för mitt eget välbefinnande. Nu får kameran fylla den funktionen. Det går mycket snabbare att få ett resultat.
  Må så gott!
  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Jeg er i samme båt som det. Jeg vet nok alt for lite om urfolket vi har i Skandinavia. Det jeg vet at det er mange flotte bilder inne på bloggen din. Du er flink!!!!

  Også gjorde du meg nysgjerrig på hva en snoruløser betyr på svensk .... ;-)

  Snälla, kan du forklara ...?

  Marit

  SvaraRadera
 4. Du må virkelig unskylle mig, jeg må ha vert trött i kväll, jag har försökt förklare på din blogg.
  kram Wenche

  SvaraRadera
 5. Hi hi hi ... Wenche: dette var da helt utrolig bra. Jeg hadde aldri ville gjettet dette. Takk for at du tok deg tid til å forklare. Tuuusen takk.

  *ler* ... snorutløser ....

  Marit

  SvaraRadera
 6. Heisann Wenche!
  Selv om samisk kultur er med i læreplanen vår, må jeg si at det er lite jeg kan, og det gir meg dårlig samvittighet. Et par filmer har satt fokus på samisk historie, og læreboka vår har et kapittel om samisk samtidskunst. Da jeg leste om seid, fikk jeg også med meg noe stoff om shamanisme. Skulle gjerne ha kjent bedre til kulturen deres. Mari Boine er en musiker jeg har som en av mine favoritter.

  SvaraRadera